13 Şubat 2010 Cumartesi

Çağla Kubat Özel Röportajı




Çağla Kubat dediğimizde hepimizin aklına Rüzgar sörfü, Alaçatı, Çeşme, güzel, zeki, oyuncu.. gibi kelimeler geliyor. Bu kelimelerin hepsini hakkıyla dolduran da bir hikayesi var .. Hayatında geriye dönüp baktığınızda; gerçekten başarıyı, gerçekten sporu ve yüksek enerjiyi görebiliyorsunuz.. İtalyan Lisesi’ni 1.likle bitirip, 2001 yılında İTÜ’den Makine Mühendisi olarak mezun olmuş. Bunlar olurken de rüzgar sörfünden hiç kopmamış, Şu an Slalom Dünya Bayanlar sıralamasında 5. sırada.. Qusiklver&Roxy, Rozi ve Fenerbahçe Spor Kulubu soponsorları. Türkiye’de ve Yurtdışındaki yarışlarında muhteşem başarılara imza atmış ve Rüzgar Sörfünün ülkemizde yaygınlaştırılması ve kız/erkek tüm gençlerin bu spora başlamasını sağlayan en önemli kişilerden..O ülkemizde rüzgar sörfünün ‘’Pionner’’’ı….


-Spora ve rüzgar sörfüne nasıl başladınız ?

Çocukluğumdan beri, ailemle birlikte her Pazar spor günümüzdü. Birlikte tenis oynar, yüzmeye giderdik. Sporu ailemle birlikte yapardık, her türlü sporu denememe fırsat verdiler. Voleybol, basketbol, tenis, yüzme ve sonunda hayatımın akışını çizecek rüzgar sörfü..

Çeşme’de yazlığımız vardı, ailemle birlikte seyehatlerimizde insanlarla tanışmayı da çok severdik. Bir İspanyol aile ile tanışmamızda, bu aileden Çeşme Alaçatı da rüzgar sörfü yapıldığını öğrendik. Özellikle annem kafasına koydu ve Alaçatı’yı keşfetmeye karar verdik. Alaçatı’nın o zamanlar; şimdiki halinden çok daha güzel olduğunu da ekliyor.

Köye gittiğimizde , orda yaşayanların sörf yapıldığından haberi yoktu, Çeşme’de hiç kimsenin haberi yoktu. Alaçatı’daki sörfü Hery Ness adında bir Alman keşfetmiş.. Alaçatı’da sörf yapılan yeri ararken, bulamayıp geri dönmeye karar vermişler. Yolda kavun satan bir satıcıya rastlamışlar, Çağla ısrar etmiş kavuncuya sormak için.. Sörf var mı? sorusuna,,’’ İleride rengarenk kelebekli insanlar dolaşıyor..’’ demiş..


Bu tabiri çok sevmiş ve ‘’Kavuncunun kelebekleri buldurdu rüzgar sörfünü bana’’ diyor..


-Neden yarışmak ?

Rüzgar sörfünde bir hedefim vardı, ve devam etmek istiyordum. Sörfe başladığımda kızlarda çok fazla yarışan yoktu ve dolayısıyla yarışmaktan başka seçeneğim yoktu. Alman bir antrenör getirttim ve 1 ay antreman yaptım. Olimpiyatlarda hazır olmadan, yeterli antremanı yapmadan katılmak istemedim. Slalom yarışlarında güzel başarılar elde ettim ve gerçekten yarışmanın keyfini böyle aldım. Tüm Rüzgar sörfünün en iyilerinin sıralandığı PWA 2009’da 5.sıradayım..6 tane Türkiye şampiyonluğum bulunuyor. Bu sene Datça’da serbest ve slalom branşlarında sadece bayanlara özel bir yarışma yapılmasını planlıyoruz.




-Dünya şampiyonu kadınların rüzgar sörfündeki yeri ne durumda? Ülkemizde nasıl?

PWA Dünyada bayanlar için 3 bölgede yarışma yapıyor ve hala bayan sayısı çok az. Sürekli aynı kişilerle yarışıyoruz. Slalom Dünya sıralamasında ilk 3 bayanın yaşları 35-40 arasında. Bu tecrübeyle gelişen bir olay. Ne kadar çok bölgede antreman yapar, yarışırsanız daha başarılı oluyorsunuz..Yani dolayısıyla geçen yıl sörf öğrenen birisinin yarışmalara katılması, bizim yarışmalarımızın değerini de düşürüyor.

Ülkemizde kadınların spora bakış açısı, zayıflanılacak zaman ihtiyaç duyulan bir eylem genelde. Bu böyle olmamalı, aslında spor yaşamın bir parçası olmalı, ve sağlıklı, keyifli ve enerji dolu olmanın anahtarı olduğunun farkında değil çoğu kadın.. Geçen yıl Hawaii/Maui’ de yaptığım antremanlarda gördüm ki, bir sürü ücretsiz spor kompleksleri var. Çocuklar, gençler ücretsiz olarak istedikleri dalda antremanlarını yapıp kendilerine bir tutku yaratacak bir spor dalı bulabiliyorlar. Biraz da fırsat verilmesiyle ilgili. Bayanlar spordan uzak kalmamalı…Bazı arkadaşlarım keşke seninle küçük yaşta öğrenseydik diyorlar, ama bu böyle deği,l her yaşta başlanılabilir, hem rüzgar sörfüne hem de spora. Öğrenmenin de keyfini yaşamalılar.

-Özellikle ülkemizdeki kadınların bu spora ilgi duymasının en önemli nedenlerinden birisiniz, ne düşünüyorsunuz?


Özellikle Türkiye’deki kadınların bu spora ilgi duymasının nedenlerinden biri olmak çok hoşuma gidiyor. Örneğin, “Biz bu sporu erkek sporu olarak biliyorduk, sizi görüp bizim de yapabileceğimize inandık” diyen kadınlar oluyor.

-Sörfe başlamak isteyenler nerelere başvurmalılar:

Fenerbahçe ve Galatasaray Kuluplerine başvurabilirler. Tuzla’da, Alaçatı’da başlayabilirler. Öğrenmek için en uygun yer ise Alaçatı..Öğrendikten sonra Dünyada Rüzgar sörfü yapılabilecek bir çok nokta da var. Önümüzdeki yıllarda bir rüzgar sörfü okulu açmayı da planlıyorum.



- Geçen yıl Hawaii'nin Maui adasına gittiniz, orda antrman yapma imkanınız oldu ,orda günler nasıl geçti ve Dalga Sörfü deneme imkanınız da oldu mu?

Ada herşeyiyle mükemmeldi, adadaki herşey sörf üzerine kurulu. Sabahın erken saatlerinde sahil sörfçülerle doluyordu, işleri olanlar sörflerini yaptıktan sonra işlerine gidip akşamüzeri yeniden dalgalara bakıp suya giriyorlardı. Akşam da erkenden uyku...Ben de orda kendimi dalga ile yapılan rüzgar sörfünde geliştirmeyi denedim. Ama çok zordu, ciddi antreman ve güç gerektiriyor. Çoğu kez dalgaların altında kaldım ve sörf ekipmanlarım çok ağır olduğu için çok zorlandım.

Dalga sörfünde stand up paddling denedim ve çok keyif aldım, Türkiye'de de bunun öncüsü olmak istiyorum. Sizin çalışmalarınızı da takip ediyorum ve mutlaka sizlerle birlikte denemek için geleceğim.

5 yorum:

  1. kusura bakmayin, ama dalga surf'u blog'unda windsurf post'u koymanizi cok yadirgadim. kendi yazdiginiz post'larla bile celisiyor.
    bu kim ? kendisi bir kere bile dalga sörfü denememis.
    uncoooooool .....

    YanıtlaSil
  2. rica ederim, eleştiriniz için teşekkürler. Çağla Kubat standuppaddle'ı Türkiye'de denemeyi, hatta bunu yaymayı ve sörf yapmayı gerçekten çok istiyor Türkiye'de yayılmasını ve BlackseaSurfers takımını da gönülden destekliyor.Destekçilerimize, futbol da oynasa,golf ya da tenis de her zaman yer vermek bizi mutlu eder.

    YanıtlaSil
  3. Ok, dogru . o bakis acisindan cok haklisin ve insanin bazi eskiden kalma takintilarini da yeni seylerde atmasinda fayda olacak.
    genelde windsurf ve surf kavgasi tabii dünya kiyilarinda hep olan kavga. Surfer'larin kesfettigi bir cok kiyi daha sonra windsurf'cüler tarafindan istila ediliyor ve windsurf'cünün oldugu yerde de surf yapmak oldukca zor. ayrica windsurf'cülerin kendilerine "surfer" demeleri ve dedirtmeleri de surf'cüler de antipati olusmasina yol acti.
    Normal olarak bütün bunlari artik benim gibi bu kadar dogmatik görmemeli. Malesef su anda 2 surf cesidi de dünya'nin her tarafinda büyük bir pazarlama araci olarak kullanilip, hatta cevre kirlemesinde de rol oynamaktadir. Görevimiz surfer olarak her insana cevre'nin önemimi ögretmek olmalidir. Ben de basladigimda moda'nin kesinlikle beni etkiledigi muhakkak, ancak, board'in üzerinden ilk durdugundan itibaren, dünyaya ve cevreye bakis acin tamamen degismektedir.
    Sayfaniza ayrica yorumlara cabuk cevap verdiginiz icin de bir tam puan daha.

    YanıtlaSil
  4. kerpe hangi mevsimlerde en iyi dalgalarını yakalıyor dalga boyutları istenilen adranalini veriyormu

    YanıtlaSil
  5. Kubat CAGLA in the movie the 1st sörfte you

    YanıtlaSil