10 Ağustos 2009 Pazartesi

Türkiye'de Dalga Sörfü

Türkiye de genelde dalga yok diye bir kanı hakimdir halbuki doğru rüzgar açısı hesaplandığında, uygun deniz dibi bulunduğunda, soğuk suya direnç gösterildiğinde ve biraz cesaret olduğunda sörf yapılabilmektedir.

Ülkemizde özellikle Karadeniz ve Akdeniz sahilleri sörf'e uygun yerlerdir. Karadeniz; yıl içinde aldığı istikrarlı kuzey, kuzeybatı ve kuzeydoğu rüzgarları nedeniyle yıl içinde ortalama 250 gün sörf yapılabilmesine olanak sağlamaktadır.

Aşağıda uzun aylar boyunca yapılan araştırmalar ve keşif turları sayesinde bulunan spotlar yer almaktadır;

ŞİLE MERKEZ:



Şile'nin ana sahil kesiminde yer alır. Özellikle sahip olduğu büyük mendirek sayesinde güçlü dalgalar oluşmaktadır. Dip; tamamen kumdur. Yeni başlayacak sörfçüler için oldukça uygundur. Yalnız şiddetli fırtınamsı rüzgarlarda ve fırtınalarda; büyük dalga ve güçlü akıntı nedeni ile yalnızca tecrübeli kişilerin sörf yapması tavsiye edilir.

Kuzey, Kuzeybatı ve Kuzeydoğu rüzgarları ile en az 15 Knot ve üzerinde çalışabilen spottur. Bu hızdaki rüzgarın yaklaşık bir gün boyunca dalgaları meydana getirlebilmesi için esmesi gerekir.

"Peak" diye adlandırdığımız dalgaların kırıldığı üç nokta vardır. Bu kırılma noktaları, rüzgarın şiddetine göre değişebilmektedir. Yeni başlayanlar için mendireğin hemen yanından girmeleri tavsiye edilir. Orta seviyedeki sörfçüler için kafeteryaların olduğu bölgeden girmeleri uygundur. Daha tecrübeli sörfçüler; kumbaba tarafına doğru olan otelin önünde sörf yapabilirler.

Akıntı yönü; şiddetli rüzgarlarda sağ açık yönüne doğrudur.


Oldukça uzun sürüş imkanı sağlayan bu spot için doğru rüzgar hızı hesaplanmalıdır. Diğer koylarda büyük dalgalar oluştuğu zaman bu koya kaliteli ve düzgün dalgalar girmektedir.

Aşağıda belirtilen diğer spot, Şile Merkez de çok küçük dalgalar olduğu zaman bakılması gereken yerdir;

AĞLAYANKAYA:





Şile'nin 2-3 km. doğu yakasında yer alır. İki taraftan kapalı burna sahip olması, dalgaların koyun içine sıkışırak şişmesine ve büyümesine sebep olmaktadır. Bu da sörf yapabilmek için çok uygundur.

Deniz dibinin bazı kesimleri kayalıklardan oluşmaktadır. Böylece bu spotta dalgalar daha güçlü ve diktirler. Büyük dalgaların olduğu zamanda yeni başlayanlar için uygun değildir. Genelde tecrübeli kişiler ile sörf yapılması tavsiye edilir. Suya girmeden önce dalgaları geçebilecek kadar kondisyonumuzun iyi olması gerektiğini unutmamaız gerekir.





Kuzey, Kuzeybatı ve Kuzeydoğu rüzgarları ile en az 10 Knot ve üzerinde çalışabilen spottur.

Bu spot'un iki tane önemli kırılma noktası vardır. Bu iki noktayı ortadan bir kayalık bölmektedir. Sahil tarafından bakıldığında kayalığın sağ kısmı; kuzey ve kuzeydoğu rüzgarlarında daha iyi çalışmaktadır. Sol kısmı ise kuzeybatı rüzgarlarında harekete geçmektedir.

Akıntı yönü; sahil tarafına doğrudur bu yüzdende dalgaları geçmek biraz zordur.

Şile Merkez'e göre daha bir kısa sürüş fırsatı vermektedir ama güçlü, büyük ve dik dalgaları yüzünden daha eğlenceli ve tehlikelidir.

WOODY WILLE:



Şile'nin 16 km. ötesinde Ağva Sahil yolu üzerinde yer alır. Sahil'e vardıktan sonra yaklaşık 5 dk. yüreyerek sol tarafa doğru gidildiğinde dibi tamamen taşlardan ve kayalıklardan oluşan bir spottur. Sadece kamikaze sörfçüler için uygundur. Akıntı; özellikle kayalıklar tarafında olduğu için tehlikelidir. Yalnız burdaki dalgaların okyanusda oluşan dalgalardan bir farkı yoktur.

Bu sahilinin orta kısmının dibi kumdan oluşmaktadır. Böylece diğer seviyeler için daha elverişlidir.


Kuzey, Kuzeybatı ve Kuzeydoğu rüzgarları ile en az 10 Knot ve üzerinde çalışabilen spottur.

Akıntı yönü; orta taraf için sol tarafa, kayalıkların olduğu yer için sol açık tarafına doğrudur.

Bu spot; doğa güzelliği ile Karadeniz'in gizli koylarından birisidir.

Yanınızda yiyecek ve içecek bulundurulması tavsiye edilir.

KERPE:

Kocaeli'nin Kandıra ilçesine 10 km. uzaklıktadır. Kapalı bir koy olmasından dolayı fırtınamsı rüzgarlarda ve fırtınalarda büyük, düzgün ve kaliteli dalgalar olmaktadır. Kerpe de bulunan Club Nicomedia otelin önünden girilmesi tavsiye edilir. Akıntı yoktur. Yeni başlayanlar için uygun bir spottur

KUMCAĞIZ:
Kerpe'ye 10 km. uzaklıktadır. Bu spot da fırtınamsı rüzgarlarda ve dalgalarda çalışmaktadır. Dip kumdan oluşmaktadır. Yeni başlayanlar için uygundur.
SARISU:
Kerpe'ye 10 km. uzaklıktadır. 10 knot ve üzeri rüzgarlarda çalışmaktadır. Akıntı genelde sahil kesimine doğrudur bu yüzdende dalgaları geçmek oldukça zordur. Tecrübeli sörfçüler için uygundur.



Yazar: Cihan Akca

28 yorum:

  1. Selam

    Yukarida adi gecen bolgelerde dalgasurfu yapmak icin ya da yeni baslayanlar icin ders almak icin bir kurs veya iletisim bilgileri var midir?

    Tsk

    Melike Gunay

    YanıtlaSil
  2. Selamlar,

    ...yıllar önce malibu tahtası ile ispanya ve portekiz sahillerinde sörf yaptım...siz hangi boy kullanıyorsunuz? burada (Türkiye) daha önce Sinop yakınlarında sörf yapıldığını bir ispanyol surf dergisinde okumuştum....Şilede yaptığınızı okuyunca heyecanlandım (Hürriyet Pazar) Sörf tahtası bulmak bile mesele sizlerle tanışmak isterim!

    Hoşçakalın


    Fatih

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,

    Ben orta seviyede ruzgar sörfu yapıyorum. Bugun Hurriyet Pazar'daki yazıyı görünce çok sevindim çünkü dalga sörfu benim TR'de yapılır mı yapılmaz mı diye zaman zaman kafamda sorguladığım bir konuydu.

    Üstüne üstlük ben Iskenderun'da büyüdüm (şu anda istanbulda yaşıyorum) ve dalga sörfu için uygun bölgeler arasında Arsuz ve Samandağ olduğunu okuyunca daha da heyecanlandım.

    Başlangıç için nasıl ve nereden malzeme tedarik edebiliriz ? Açıkçası ben de, malzeme tedarik ettikten ve biraz teknik bilgi okuduktan sonra sizlerle, öncelikle Şileye gelmek isterim.

    Teşekkürler
    Ozan

    YanıtlaSil
  4. Malzemeler konusunda biz sizleri en uygun yerlere yönlendiririz. Mailleşelim veya beni en üstteki numaradan arayabilirsiniz..

    eğer facebook kullanıyorsanız "dalga sörfü" grubuna katılın güncel gelişmeleri takip edebilirsiniz..

    İspanya ve Portekiz'de sörf yapman süper:)Bende kuzey İspanyada mundaka,kanarya adalarında tenerife,fuerteventura ve Gran Canaria, Portekizde Playa Grande ve Peniche'de sörf yapmıştım.

    Ozan seninde Arsuz'a yakın olman harika:) inanılmaz güzel dalgalar oluyor.. ama ilk önce sana bir şeyler göstermemiz gerekiyor. Ekip olarak 1 ay içinde Hatay'da sörf video çekimine geleceğiz.. O zaman görüşürüz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar İzmit e bağlı Kerpe de bulunan türkiyenin tek dalga surf u okulu Danube Surfboards da sertifikalı hocalar eşliğinde öğrenebilirsiniz.

      Sil
  5. Merhaba

    Dalga sörfü yapmayı istediğim şeylerden biri idi. Fas'ta sörf merkezi araştırmıştım 2010 Nisan'da gitmek üzere. Ama babamın Fas seferinden sonra pisliğinden dolayı oradan vazgeçtim ama Bali diğer hedefimdi. Oradaki sörf okullarını ve başlangıç için uygun yerleri araştırmaktaydım ki pazar günkü Hürriyetteki söyleşinizi gördüm. Madem burada da yapma imkanı var, neden burada başlamayım dedim.
    Fakat bu işin eğitimini kimse vermiyor anladığım yazışmalardan. site sahipleri siz ne tavsiye edersiniz?

    Tesekkurler
    Didem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar İzmit e bağlı Kerpe de bulunan türkiyenin tek dalga surf u okulu Danube Surfboards da sertifikalı hocalar eşliğinde öğrenebilirsiniz.

      Sil
  6. Selam Didem,

    Fas'da Taghazout bölgesi avrupa'dan gelen sörfçüler ile dolu olduğu için çok renkli bir yer.. ve harika dalgalar var..ayrıca uçak biletleri daha ucuz..

    Bali ise tam bir cennet dünyanın en spotlarından birkaçı bali ve lombok adalarında bulunmaktadır. Ayrıca bali inanılmaz ucuz ve güzel..

    Biz eğitim veriyoruz. Burada bizim ile başlayıp sonra bu yerlere surfing safari yapabilirsin:) ayrıca iki yeri de çok iyi bildiğimiz için seni en uygun sörf kamplarına yönlendiririz:)

    istiyorsan uygun bir zamanında katıl bize hem başlarsın hem de fikir sahibi olursun.

    Görüşmek üzere

    YanıtlaSil
  7. Çok sevinirim.

    Sizlerle telefon yoluyla mı temasa geçiyorum?

    YanıtlaSil
  8. telefon da olur, e-mail de farketmez bizim için

    YanıtlaSil
  9. merhaba bn antalyada oturuyorum 8 yaşımdan beri (13 senedir) palet sörfü yapıyorum tahta üzerine çıkacağım günü sabırsızlıkla bekliyorum türkiyede yaygınlaşması çok iyi olurdu dalga sörfünün..

    YanıtlaSil
  10. Merhaba
    Ben zeynep 10 yasindayim ve Istanbul'da yasiyorum. Dalga sorfunu cok seviyorum ve ogrenmek istiyorum. Bana bu konuda yardimci olursaniz cok sevinirim.
    Tesekkurler :-)
    zeynep bilbay

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar İzmit e bağlı Kerpe de bulunan türkiyenin tek dalga surf u okulu Danube Surfboards da sertifikalı hocalar eşliğinde öğrenebilirsiniz.

      Sil
  11. Merabalar ben Japon yada yasayan bir Turk um Japonyada surf yapiyorum daha yeni basladim ama ilk seferimde surf tahtasinin ustunde durmayi basardim Turkiyeye geldigim zaman da yapmak isterim onun icin bu site guzel olmus ama sanirim Turkiyede tahta bulmak zor suan kullan digim tahta boyu 1.95 eni 36 kilom 73 sorf tahtasi dilinde soyleyince 6.civar larinda bir tahta kullaniyorum
    Ben Turk sorf yapan arkadaslar ariyorum da benimle arkadas olmak isteyen arkadaslar FACEBOOK ta bnim adimi
    CAGATAY YAVAS yazmasi yeter arkadas ariyorumdaa

    YanıtlaSil
  12. ben yilbasinda surf yapmak istiyorum o nasil olcak?istanbul yakinlarinda birseyler var mi???
    lutfen yardim
    zeynep aksoz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar İzmit e bağlı Kerpe de bulunan türkiyenin tek dalga surf u okulu Danube Surfboards da sertifikalı hocalar eşliğinde öğrenebilirsiniz.

      Sil
  13. AUSTRALIA surfers paradise dayim...nisan ayinda turkiyede olucam... sorfu cevremdekileri gulmekten kiracak seviyede biliyorum ama esas derdim ben 2 yildir longboard downhill yapiyorum tr de kayan arkadaslar ariyorum... antalya cevresinde cok iyi kayilabilecek yerler oldugunu duydum... downhill ile ilgilenen erkadaslar varsa bol bol kayalim sorf yapalim sonra duselim ve yaralarimiz iyilesene kadar sonsuz icelim... iki ay sonra gorusmek uzere....

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar, Türkiye'de özellikle Antalya^da çok uygun spotlar ve birçok sörfçü var. Facebook gruplarında genellikle organize oluyorlar. Facebook'taki dalga sörfü grubu, kayanlar, danube surfboards, Surfing Turkiye, capasunta gruplarını takip ederseniz hem bir çok kişi ile tanışır hem de sörf yapma imkanı bulursunuz. özellikle Karadeniz'de longboard ile güzel dalgalar sürülebiliyor.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba, 1 yıl Avustralya'daydım..Fakat orda surfe başlayamadım. Son 20 gün Bali'de geçirdim..Bali hayatımı geçirmek istediğim tek yer iu an :) Surf'e başladım.Padang padang surf camp'ında başladım. Tavsiye ederim ama bu bölge genellikle yeni başlayanlar için çok uygun olmuyor. Dalga boyu ve derinlik kontrolünü sağlamak oldukça zor olsada düşe kalka oluyor. Yeterki okyanus çocuğu olun..;)Burada şilede devam etmeye çalışıcam..Fakat tek hedefim Bali'ye yerleşmek ve hergün uluwatu, lombok,dreamland, padang padang, balangan gibi surf noktalarında okyanusla dans etmek..Sevgiler..Nurhan

    YanıtlaSil
  16. merhaba, karaburun (arnavutköy-istanbul) sahili nasıldır surf için? yabancı bir site dışında hiçbir yerde rastlayamadım spotlar arasında, neden acaba diye merak ettim.

    YanıtlaSil
  17. merhaba ben sakaryada oturuyorum, ve surf ogrenmek istiyorum tavsiyelerinize ihtiyacim var nerde ogrenebilirim hangi il e gidersem ogrenebilirim, imkanim var yurt disi imkaninada sahibim ogrenmek istiyorum yardimci olursaniz sevinirim...

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar İzmit e bağlı Kerpe de bulunan türkiyenin tek dalga surf u okulu Danube Surfboards da sertifikalı hocalar eşliğinde öğrenebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  19. Ya danube kimse seni takmiyo iste arkadasim. Niye kasiyosunya :-). On kere yazmissin ayni seyi.

    YanıtlaSil
  20. Ben iskenderun'da oturuyorum ve bi board'um yok sizin sayenizde surf sporunu öğrenmek istiyorum şimdiden ilginiz için teşekkürler ..

    YanıtlaSil
  21. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  22. Ege’nin tüm güzelliklerini de ele alan Alaçatı otelleri bu tür aktiviteleri sizlerle buluşmaktadır.
    Alaçatı sörf merkezleri, sörf nedir, nasıl yapılır, sörfün tarihi ve faydaları sayfamızda!
    http://www.alacatiotel.com.tr/alacati-sorf/

    YanıtlaSil
  23. Ben bu yerlere uzak oturuyorum oturduğum yere öğretmen çağırmak istiyorum nasıl yapabilirim?

    YanıtlaSil
  24. Ben bu yerlere uzak oturuyorum oturduğum yere öğretmen çağırmak istiyorum nasıl yapabilirim?

    YanıtlaSil